Какво да имаме в предвид при миграция на уеб сайт

Миграция на уеб сайт от Кристиян Панграц

Ако планирате миграция на сайт, то тази статия, ще ви помогне да покриете най важните стъпки, за да направите прехода възможно най-плавен.

Малко неща могат да унищожат позиционирането на бизнеса ви в резултатите от търсенето по-бързо от лошо реализираната миграция.

Преди всичко нека изясним, какво се има в предвид под миграция на сайт. Миграцията на сайт е термин, широко използван от професионалистите в SEO, за да опише всяко събитие при което даден сайт претърпява значителни промени в области, които могат значително да повлияят на видимостта на търсачката. Обикновено това са промени в местоположението на платформата, структурата, съдържанието или дизайна.

1. Внимателно обмислете дали миграцията е правилният избор

Миграцията на сайта почти винаги ще доведе до временна загуба на трафик, понеже търсачките се нуждаят от време да обработят промяната.  Правилно извършената миграция на сайта може да минимизира колебанията в трафика и в най-добрия случай търсачките, ще третират новия сайт по същия начин, като стария.

Имайте впредвид, че миграцията на сайта сама по себе си обикновено не предлага никаква SEO полза, и не премахва наказанията на търсачките. Миграцията на сайта дава добра възможност да се направят подобрения, като оптимизиране на структурата на сайта, поправяне на счупени връзки, премахване на излишни страници и подобряване на съдържанието.

Документацията на Google относно миграциите на сайтовете не покрива задълбочено факта, че това  често води до загуба на трафик. 

Кога се извършва миграция на сайт?

При преместване на сайт без промени в URL адреса

Основната инфраструктура, обслужваща уебсайта, е променена, но няма видими промени в URL адреса. Например, ако преместите www.example.com в друг доставчик на хостинг услуги, като запазите www.example.com като адрес за вашия сайт.

При преместване на сайта с промени в URL адреса

URL адресите на страниците се променят. Например:
Протоколът се променя – http://www.example.com на https://www.example.com
Името на домейна се променя – example.com в example.net
URL пътищата се променят – example.com/page.php?id=1 в example.com/widget

2. Планирайте миграцията по време в което имате най-малко трафик

Добре планираната миграция не би трябвало  да повлияе трайно негативно на трафика, но трябва да очаквате временно спадане. Поради тази причина най-добре е да извършите миграцията през период от годината, когато трафикът е най нисък. Миграцията на сайта по време или малко преди празниците винаги е лоша идея. Въпреки, че целта винаги трябва да бъде да се избегне загубата на трафик, важно е да се уверите, че ако загубите трафик, ще го загубите, когато бизнесът е в период в който може да го понесе.

3. Обходете сайта си преди миграцията

Трябва да се уверите, че имате пълен списък с URL адресите на стария си сайт, така че нищо да не се изгуби по време на миграцията.

Използвайте момента, като възможност да идентифицирате всички грешки при обхождания, както и пренасочвания които съществуват на стария сайт.

Премахнете или заменете всички връзки, които сочат към 404 страници по време на процеса на миграция. Освен това се препоръчва да актуализирате всички връзки, които сочат към пренасочени страници, така че да сочат към актуалната страница.

4. Направете списък с всички променени URL адреси от стари към нови

Направете таблица, която изброява всеки стар URL и всеки нов URL адрес.

В идеалния случай, по време на миграция на сайт, всички стари страници, ще съществуват и на новия сайт. Очевидно е, че премахването на страница премахва и способността на сайта да улавя трафик. Освен това премахването на твърде много страници по време на миграцията може да накара търсещата машина да заключи, че новият сайт е абсолютно различен, което води до загуба на класирането.

Също така, в идеалния случай, архитектурата на адресите трябва да бъде идентична със старата, освен ако нямате сериозни причини да я промените. Ако планирате промени, миграцията може е идеалното време да ги направите, но трябва да сте наясно, че това може да доведе до това, че търсачките да възприемат сайта Ви, като нов, и както споменах вече по -горе това да доведе до загуба на ранкиране. Ако едновременно извършвате миграция и промяна в структурата, в случай на загуба на трафик няма да може да определите дали причината е резултат от промяна на структурата или мигрирането на сайта.

5. Управление и изпращане Sitemap

Запазете старата карта на сайта (Sitemap) в Google Конзолата за търсене и добавете картата на новия сайт. Направете заявка на Google да обходи старата карта на сайта, така ще открие пренасочването и е добър начин за ускоряване на процеса.

6. Пренасочване на всички променени връзки

Както бе споменато по-горе, идеалният начин да настроите пренасочването  е чрез .htaccess файла на стария ви сайт. Трябва просто да се замени името на вашия домейн или да се размени HTTP с HTTPS, ако правите SSL миграция.

За страници, където това не е възможно, трябва да настроите отделно пренасочване. Уверете се, че това не създава никакви конфликти, и че не се създават никакви вериги за пренасочване.

Заключение

Ако миграцията на сайта се извършва, без да се взема под внимание оптимизация за търсещи машини (СЕО), можете да бъдете сигурни, че ще имате загуба на трафик. Имайте предвид всичко по-горе описано, ако планирате да мигрирате сайта си, така не би трябвало да срещнете проблеми.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on xing
XING
Share on skype
Skype
Share on telegram
Telegram
Share on whatsapp
WhatsApp

изработка на онлайн магазин

от Pangratz Interactive

изработка на Онлайн реклама

от Pangratz Interactive

Научете повече